Skoči na glavni sadržaj

Aditivi i E-brojevi

Aditivi nisu tipičan sastojak hrane, nego su to tvari određenog kemijskog sastava koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakiranja, transporta i čuvanja hrane.

Industrijska proizvodnja i prerada namirnica nužno je povezana s upotrebom prehrambenih aditiva. U domaćinstvima hranu i danas konzerviramo solju, octom, medom, šećerom, a limunovim sokom koji sadrži askorbinsku kiselinu čime spriječavamo svježe oguljeno voće ili povrće da posmeđi. 

E - brojevi koje vidimo na deklaracijama proizvoda odnose na različite vrste prehrambenih aditiva. Nadalje, pojedini E - brojevi su zabranjeni u nekim državama.

Detaljnije o aditivima, koja je njihova uloga, tko i kako kontrolira upotrebu aditiva, tko jamči zdravstvenu ispravnost itd. možete pronaći na specijaliziranoj web stranici o aditivima: https://e-brojevi.udd.hr/o_aditivima.htm 

 

E - brojevi po skupinama:

 • 100 - 180 Boje
 • 200 - 252 Zaštitna sredstva
 • 260 - 297 Emulgatori kiselosti
 • 300 - 385 Antioksidansi
 • 400 - 429 Sredstva za zgrušavanje
 • 430 - 499 Emulgatori
 • 620 - 640 Pojačivači okusa
 • 950 - 967 Zaslađivači


Haram E - brojevi
Slijedeći sastojci se smatraju haramom:

 • E 120 - cochineal (crvena boja koja se dobija iz insekata).
 • E 441 - želatina, ukoliko je svinjskog porijekla.
 • E 542 - jestivi fosfat, koji se dobiva iz kostiju, ukoliko su svinjske.
   

Legenda: HARAM MEŠBUH HALAL

 

 

Kurkuma (boja) - Ovaj emulgator je halal ukoliko je u obliku praha ili granula. Mešbuh, ukoliko se koristi u tečnom stanju. Otapala također moraju biti halal. Haram je ukoliko je prikriveni sastojak svinjska mast, koja je inače osnovni emulgator u suhoj smjesi.
Riboflavin (Vitamin B2), (boja) - Mešbuh. Haram ukoliko je dobiven iz svinjske jetre i bubrega. Halal ukoliko je 100% biljnog porijekla.
Tartrazin (boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da ostala otapala, pored vode, moraju biti halal.
Žuti hinolin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da ostala otapala pored vode, moraju biti halal.
Rumeno - žuta boja zalazećeg sunca FCF/narančasto - žuta boja S (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Svijetlo - crvena supstanca/karminska kiselina (Boja) - Haram po hanefijskom mezhebu jer se proizvodi od insekata (cochineal komaraca).
Carmoizin/Azorubin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Amarant (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja, s tim da otapalo također mora biti halal.
Ponceau 4R/svijetlo - crvena boja A (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Eritrozin BS (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Patentna plava V (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Indigo tamno crvena/Indigotin (Boja) - Halal, ukoliko je dobivena iz 100% umjetnih sirovina, ali ukoliko je svinjski glicerin dodan kao otapalo, onda je haram.
Srebro (Boja-anorganska) - Halal.
Zlato (Boja-anorganska) - Halal.
Klorofil (Boja) - Halal, kada se koristi kao 100% praškasta materija i kada se voda ili biljno ulje koriste kao njegova otapala.
Bakarni kompleks hlorofila (Boja) - Halal, kada se koristi kao 100% praškasta materija i kada se voda ili biljno ulje koriste kao njegova otapala.
Zelena S / Sjajno zelena kiselina BS (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Karamel boja/sa hemikalijama (Boja) - Halal.
Crna PN/Sjajna crna BN (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Ugljeno crna / Biljni karbon (drveni ugalj) (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Alfa, beta, gama (Boja - karoten) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Annatto, bixin, norbixin (Boja - karoten) - Halal.
Kapsantin/kapsorbin (Boja - karoten) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Likopen (Boja - karoten) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Beta - apo - 8 - karotenal (Boja - karoten) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula i kada se biljno ulje koristi kao otapalo u tečnoj formi kao prikriveni sastojak. Haram je kada se svinjska želatina koristi kao prikriveni sastojak ili nosač procesa rastvaranja.
Etilni ester beta - apo - 8 - kartoinske kiseline (Boja - karoten) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula i kada se biljno ulje koristi kao otapalo u tečnoj formi kao prikriveni sastojak. Haram je kada se svinjska želatina koristi kao prikriveni sastojak ili nosač procesa rastvaranja.
Flavoksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Lutein (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Mešbuh, ukoliko se svinjska želatina ili glicerin dodaju u praškastom ili tečnom stanju.
Kriptoksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Rubiksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Violaksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Rodoksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Kantaksantin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Crvena boja cikle/Betanin (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Antocianini (Boja) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Kalcij karbonat/kreda (Boja - anorganska) - Ukoliko se dobiva iz minerala kamena i koristi u obliku praha ili granula, onda je halal. Mešbuh, ukoliko se koristi u tečnom stanju. Rastvarač mora biti halal.
Titanium dioksid (Boja - anorganska) - Halal.
Željezni oksidi i hidroksidi (Boja - anorganska) - Halal.
Aluminijum (Boja - anorganska) - Halal.
Boja rubina/litol rubin BK (Boja-anorganska) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar. Mešbuh, ukoliko se koristi kao tečna boja s tim da otapalo također mora biti halal.
Sorbinska kiselina (konzervans) - Halal.
Natrij sorbat (konzervans) - Halal.
Kalijev sorbat (konzervans) - Halal.
Kalcijev sorbat (konzervans) - Halal.
Benzolna kiselina (konzervans) - Halal.
Natrijev benzoat (konzervans) - Halal.
Kalijev benzoat (konzervans) - Halal.
Kalcijev benzoat (konzervans) - Halal.
Etil 4 -hidroksibenzoat (konzervans) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Etil 4 -hidroksibenzoat, natrijeva sol (konzervans) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Propil 4 - hidroksibenzoat (konzervans) -Halal, ukoliko se koristi kao100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Propil 4 - hidroksibenzoat, natrijeva sol (konzervans) - Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Metil 4 -hidroksibenzoat (konzervans) -Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula. Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Metil 4 - hidroksibenzoat, natrijeva sol (konzervans) -Halal, ukoliko se koristi kao 100% suha tvar ili u obliku granula.Haram ukoliko se kao otapalo koristi alkohol.
Sulfatni dioksid (konzervans) - Halal.
Natrij sulfat (konzervans) -Halal.
Natrijev bisulfit (natrijev hidrogen sulfit, natrijev disulfit, NaHSO3) (konzervans) - Halal.
Natrij metabisulfat (konzervans) - Halal.
Kalij metabisulfat (konzervans) -Halal.
Kalcij sulfat (konzervans) - Halal.
Kalcij hidrogen sulfat (konzervans) - Halal, ako je dobiven iz minerala ili hemikalija. Mešbuh, ukoliko se dobiva iz kostiju.
Bifenil/difenil (konzervans) - Halal, ukoliko se alkohol ne koristi kao njegovo otapalo.
2 - hidroksibifenil (konzervans) -Halal, ukoliko se alkohol ne koristi kao njegovo otapalo.
2-(tiazol-4-yl) benzimidazol (konzervans) -Halal, ukoliko se alkohol ne koristi kao njegovo otapalo.
Heksamin (konzervans - drugi) - Halal.
Kalij – nitrat (konzervans) - Halal.
Natrij – nitrat (konzervans) - Halal.
Natrij – nitrat (konzervans) - Halal.
Kalij–nitrat (salitra) (konzervans) - Halal.
Octena kiselina (raznovrsne – kiseline) - Halal.
Kalij acetat (raznovrsne – kiseline) - Halal.
Kalij-hidrogen diacetat (raznovrsne – kiseline) - Halal.
Kalcij acetat (raznovrsne – kiseline) - Halal.
Mliječna kiselina (raznovrsne – kiseline) - Halal, ukoliko se dobiva iz sirutke. U SAD-u se ona uvijek uzima iz drugih, nemliječnih proizvoda.
Propinska kiselina - Halal.
Natrium propionat (konzervans – kiseline) - Halal.
Kalcij propionat (konzervans – kiseline) - Halal, ukoliko se kalcijum vadi iz minerala,a mešbuh ukoliko se dobiva iz kostiju.
Kalijev propionat (konzervans – kiseline) - Halal.
Ugljen dioksid (raznovrsni) - Halal.
L-askorbinska kiselina (vitamin C) (Antioksidansi-vitamin C) - Halal.
Natrij-L-askorbat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal.
Kalcij-L-askorbat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal, ukoliko se kalcijum vadi iz minerala, a mešbuh ukoliko se dobiva iz kostiju.
Askorbil palmitat (Antioksidansi - vitamin C i dodaci) - Halal, u slučaju kada se zasićena masna palmitinska kiselina dobiva iz biljnih sirovina. Haram je kad se palmitinska kiselina vadi iz svinjske masti.
Prirodni ekstrakti bogati tokoferolima (Antioksidansi - vitamin E) - Halal, kad se tokoferol vadi iz biljnih masnoća. Haram je kad se tokoferol dobiva iz svinjske masti.
Vještački alfa-tokoferol (Antioksidansi - vitamin E) - Halal, samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih (halal) umjetnih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije.
Vještački gama-tokoferol (Antioksidansi-vitamin E) - Halal, samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih umjetnih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije.
Vještački delta-tokoferol (Antioksidansi-vitamin E) - Halal, samo u slučaju kada se ova supstanca pravi od čistih umjetnih materijala bez korištenja vještačkog metoda fermentacije.
Propil galat (Antioksidansi-drugi) - Halal.
Oktil galat (Antioksidansi-drugi) -Halal, kada se dobija iz plodova koštunjavog voća ili sekreta biljaka.
Dedecil galat (Antioksidansi - drugi) - Halal, kada se dobija iz plodova koštunjavog voća ili sekreta biljaka. Haram je ukoliko se alkohol koristi kao otapalo.
Butilirani hidroksianisol (BHA) (Antioksidansi - drugi) - Halal, kad se biljna ulja koriste kao jedini nosač proizvodnog procesa. Haram je u slučaju kad se kao nosač procesa koriste materije dobivene iz svinjske masti. Nemoguće ga je proizvesti samo iz hemijskih supstanci.
Butilirani hidroksitoluen (BHT) (Antioksidansi - drugi) Halal, kad se biljna ulja koriste kao jedini nosač proizvodnog procesa. Haram je u slučaju kad se kao nosač procesa koriste materije dobivene iz svinjske masti. Nemoguće ga je proizvesti samo iz hemijskih supstanci.
Lecitin (Emulsifikatori i stabilizatori) -Halal, kad se dobiva iz sojinog ulja ili iz žumanca jajeta (tako ga dobivaju u Evropi).U SAD-u je uvijek halal jer se pravi iz sojinog ulja.
Natrijev laktat    (raznovrsni-soli laktalne kiseline) -Halal, ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda.
Kalijev laktat (raznovrsni - soli laktalne kiseline) -Halal, ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda.
Kalcij laktat (raznovrsni - soli laktalne kiseline) - Halal, ukoliko se laktalna kiselina ne uzima iz mliječnih proizvoda.
Limunska kiselina (raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal.
Natrijevi citrati (raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal.
Kalijevi citrati (raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal.
Kalcij citrati (raznovrsni - limunska kiselina i njene soli) - Halal ukoliko se kalcij ne uzima iz kostiju.
Vinska kiselina (raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal, ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda.U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa.
Natrijevi tartrati (raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal, ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa.
Kalij tartrati (krem od sriješa) (raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) -Halal, ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa.
Kalij - natrijevi tartrati (raznovrsni - vinska kiselina i njene soli) - Halal, ukoliko se ne izvodi iz vinskih proizvoda. U SAD-u je ona halal, jer se uzima iz nefermentiranog grožđa.
Natrijevi fosfati (raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal.
Kalijevi fosfati (raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal.
Kalcijevi fosfati (raznovrsni - fosforna kiselina i njene soli) - Halal su ukoliko se kalcij dobiva iz minerala.
Alginična kiselina (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
Natrij alginati (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
Kalij alginati (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
Amonij alginati (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
Kalcij alginati (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal su ukoliko se kalcij dobiva iz minerala.
Propan - l,2 - diol alginat (emulgatori i stabilizatori –alginati) - Halal.
Agar (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal.
Caraginan (emulgatori i stabilizatori  - druge biljne smole) - Halal.
Smola dobivena iz plodova lažne akacije (rogačeva smola) - (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
Guar smola (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal.
Tragantova smola (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
Smola akacije (gumarabika) (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
Ksantan smola (emulgatori i stabilizatori - druge biljne smole) - Halal
Smola karaje (emulgatori i stabilizatori) - Halal
Sorbitol (Šećerni alkoholi) - Halal
Manitol (Šećerni alkoholi) - Halal
Glicerol (Šećerni alkoholi) - Mešbuh, u SAD-u je poznat pod imenom glicerin. Halal, ukoliko je biljnog porijekla. Ukoliko se dobiva iz svinjske masti onda je haram.
Polioksietan (8) Stearat (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Polioksietan (40) stearat (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast. (Napomena 14)
Polioksietan (20) Sorbitan/polisorbat 20 (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Polioksietan (20) Sorbitan Mono - oleat/Polisorbat 80 (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Polioksietan (20) Sorbitan monopalmitat/ polisorbat 40 (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Polioksietan (20) Sorbitan monostearat/ Polisorbat 60 (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Polioksietan (20) Sorbitan tristearat/ polisorbat 65 (emulgatori i stabilizatori - derivati masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Pektin (emulgatori i stabilizatori - pektin i derivati) - Halal
Amidirani pektin (emulgatori i stabilizatori - pektin i derivati) - Halal
Želatin -  Haram je ukoliko svinjskog porijekla i od dozvoljenih životinje koje nisu zaklane po islamskim principima. Halal, ukoliko je od biljaka, ribe i od dozvoljenih životinja koje su zaklane po islamskim principima.
Natrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (raznovrsni) - Halal
Natrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (raznovrsni) - Halal
Natrijevi i kalijevi fosfati i polifosfati (raznovrsni) - Halal
Mikrokristalin/celuloza u prahu    (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal
Metilceluloza (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
Hidroksipropil celuloza    (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal
Hidroksipropil - metilceluloza (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
Etilmetilceluloza (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
Karboksimetil celuloza, natrijumove soli (emulgatori i stabilizatori - celuloza i derivati) - Halal.
Natrijove, kalijumove i kalcijeve soli masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Halal su ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Mono-i-digliceridi masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Različite vrste estera mono i diglicerida masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Esteri saharoze masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja.Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Gliceridi saharoze (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Poligliceridni esteri masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mašbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Poligliceridni esteri masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mašbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Propan-1.2-diol esteri masnih kiselina (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Esteri laktiliranih masnih kiselina glicerola i propana - 1,2 - diol (emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast.
Natrium stearoil-2-laktilat (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Natrium stearoil - 2 -1 akti1at (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Stearil tartrat (emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Sorbitanmonostearat (emulgatori i stabilizatori - Soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih sirovina 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
Sorbitantristearat (emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
Sorbitanmonolaurat (emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
Sorbitan mono - oleat (emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
Sorbitan monopalmitat (emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.
Natrij - karbonat/ natrijum - bikarbonat (raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) Halal.
Kalij karbonat/ kalij um bi karbonat - (raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal.
Amonij - karbonat - (raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal
Magnezij um - karbonat - (raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati) - Halal
Hlorovodonična hlorna kiselina - (raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
Kalijev klorid - (raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
Kalcijev klorid - (raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
Amonijev klorid - (raznovrsni - Kiseline i soli: hlorovodonična kiselina i njene soli) - Halal
Sulfatna kiselina - (raznovrsni - kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
Natrijev sulfat - (raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
Kalij - sulfat - (raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
Kalcij - sulfat - (raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
Magnezij - sulfat - (raznovrsni - Kiseline i soli: sulfatna kiselina i njene soli) - Halal
Natrij - hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal.
Natrij - hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal.
Kalij hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal.
Kalcij hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal.
Amonij hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Magnezij hidroksid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Kalcij - oksid - (raznovrsni - lužine) - Halal.
Magnezij oksid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Natrij - ferocianid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Kalij ferocianid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Dikalcij ferocianid - (raznovrsni - lužine) - Halal
Natrij - aluminij - fosfat - (raznovrsni - ostale soli) - Halal
Jestivi koštani fosfat (kost - obrok)    - (raznovrsni - tvari koje spriječavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje) - Haram su ukoliko se dobivaju iz svinjskih kostiju
Kalcij polifosfati - (raznovrsni - tvari koje spriječavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje)- Mešbuh generalno. Halal ukoliko je mineralnog podrijetla. Haram je onda kad se vadi iz svinjskih kostiju.
Amonij - polifosfati - (raznovrsni - tvari koje spriječavaju zgrudnjavanje i stvrdnjavanje) - Halal
Silicij - dioksid (soli solicij dioksida) - (raznovrsni - soli silicija) - Halal
Kalcij silikat - (raznovrsni - soli silicija) - Halal
Magnezij silikat/ magnezij trisilikat (Tale) - (raznovrsni - soli silicija) - Halal
Aluminij um - natrij silikat - (raznovrsni - soli silicija) - Halal
Aluminij - kalcij silikat - (raznovrsni - soli silicija) - Mešbuh. Halal, u slučaju kada je kalcij mineralnog podrijetla. Haram je kad se on dobiva iz svinjskih kostiju.
Bentonit - (raznovrsni – ostali sastojci) - Halal
Kaolin (aluminij silikat) - (raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
Stearinska kiselina - (raznovrsni - ostali sastojci) - Mešbuh općenito. Halal u slučaju kad je njeno porijeklo biljna mast. Haram kad se vadi iz svinjske masti.
Magnezij stearat - (raznovrsni - ostali sastojci) - Mešbuh općenito. Halal u slučaju kad je njeno porijeklo biljna mast. Haram kad se vadi iz svinjske masti.
Glucono delta - lactone    - (raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
Natrij glukonat - (raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
Kalij glukonat - (raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
Kalcij glukonat - (raznovrsni - ostali sastojci) - Halal
Glutaminska kiselina L - (raznovrsni - pojačivači okusa) - Mešbuh. Ukoliko se dobiva iz proteina biljnog podrijetla halal je. Haram je ukoliko se dobiva iz svinjskih proteina ili GMO sirovina.
Mononatrij glutamat - (MSG) Raznovrsni - pojačivači okusa) - Mešbuh, općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka u obzir. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram.
Monokalij - glutamat - (raznovrsni - pojačivači okusa) - Mešbuh, općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka u obzir. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram.
Kalcij glutamat - (raznovrsni - pojačivači okusa) - Mešbuh, općenito, ali može biti halal, ukoliko su svi njegovi sastojci halal, uzimajući u obzir čak i preradu i dobivanje tih sastojaka. Ukoliko su katalizatori dobiveni iz svinjske masti, onda je supstanca haram.
Natrij guanilat - (raznovrsni - pojačivači okusa) - Aditiv je halal kada se dobiva iz ekstrakata sardina ili pekarskog kvasca. Mešbuh, ukoliko se pravi od pivskog kvasca ili sporednih proizvoda piva.
Natrij inosinat - (raznovrsni - pojačivači okusa) - Halal, kada se dobiva iz ekstrakata sardina. Mešbuh, ukoliko se proizvodi iz pivskog kvasca ili sporednih proizvoda piva. Haram je ako se vadi iz svinjskog mesa.
Natrij 5 - ribonukleotid - (raznovrsni)- pojačivači okusa. Mešbuh, ukoliko se pravi od kombinacije EN 627 i EN 631.
Maltol - (raznovrsni) - pojačivači okusa - Halal
Etil maltol - (raznovrsni) - pojačivači okusa - Halal
Etil maltol - (raznovrsni) - pojačivači okusa - Halal
Pčelinji vosak - (raznovrsni) - sredstva za glaziranje    Halal
Vosak karnaube - (raznovrsni) - sredstva za glaziranje    Halal
Šelak - (raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Haram. To je ljepljivi sekret koji se uzima iz pora insekta coccu lacca. Ovi insekti se hrane lišćem palas drveća koje raste samo u Indiji i Južnoj Aziji. Ova ljepljiva supstanca se zove "lac". Proizvode je indijske kompanije.
Mineralni hidrokarboni - (raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Halal
Rafinirani celulozni vosak - (raznovrsni - sredstva za glaziranje) - Ova supstanca je pretežno mešbuh. Halal, kada se uzima iz voska biljnih ulja. Ukoliko se dobiva iz voska svinjske masti, tada je haram.
Ester montanske kiseline - Mešbuh
Oksidirani polietilenski vosak Halal
L - cistein hidroklorid    - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna - Halal
Cistein (I), L-cistein, Natrijev cisteinhidroklorid (II), Kalijev cistein hidroklorid (III) E920 Cistein (I),L-cistein, Natrijev cisteinhidroklorid (II), Kalijev cistein hidroklorid (III) - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna    Generalno je mešbuh. Halal, ukoliko je biljnog podrijetla. Haram je ukoliko se dobiva iz svinjske dlake, papaka ili ljudske kose.
Kalij bromat - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
Klor - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
Klor dioksid - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
Azodikarbonamid    - (raznovrsni) - spojevi koja se koriste pri spravljanju namirnica od brašna. Halal
Karbamid - Halal
Argon - (raznovrsni) - prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako spriječava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal
Helium - (raznovrsni) AA- prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako spriječava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal
Dušik - (raznovrsni) - prilikom pakiranja osjetljivih namirnica, istiskuje se kisik i tako spriječava gubitak boje i arome te kvarenje namirnica. Halal
Dušikov(I) oksid - (raznovrsni) - Upotrebljava se kao potisni plin i kao tvar za otapanje i ekstrakciju. Halal
Butan - Halal.
Oksigen - (raznovrsni) - Prirodni plin za potisak i pakiranje - Halal
Vodik  - Prirodi plin za potisak, plin za pakiranje, pomoćna tvar u procesu proizvodnje - Halal
Acesulfam-K - (raznovrsni) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa. Halal
Aspartam - (raznovrsni) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa. Generalno mešbuh
Ciklaminska kiselina (I) - Umjetno sladilo i pojačivač okusa - Halal – ograničena upotreba. 
Izomalt - Umjetno sladilo, zamjena za šećer - Halal
Saharin (I) - Umjetna sladila, 500 puta slađa od šećera - Halal
Sukraloza - Umjetno sladilo
Taumatin - Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 2500 puta slađe od šećera. Halal
Neohesperidin DC - Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 340 puta slađi od šećera. Halal
Aspartam-acesulfamova sol Umjetno sladilo
Maltitol (I), Maltitol sirup (II) - (raznovrsni) - Sintetska zamjena za šećer, stabilizator, emulgator. - Halal
Laktitol- (raznovrsni) - Sintetsko sladilo, zamjena za šećer, regulator vlažnosti. Halal
Ksilitol. Sintetsko sladilo, zamjena za šećer, regulator vlažnosti. Halal
Quillaia ekstrakt. Prirodna tvar za stabiliziranje pjene. Halal – Ograničena upotreba, dopušten samo kao aditiv aromatiziranim bezalkoholnim pićima na vodenoj bazi
Invertaza
Lizozim - Konzervans. Mešbuh ako je životinskog podrijetla, dobiven prirodnim putem ili tehnikom genetskog inženjerstva
Polidekstroza A i N - (raznovrsni) - povećanje volumena, oblikovanje strukture i za zadržavanje vlažnosti. Halal
Polivinilpirolidon - (raznovrsni) - Sintetski stabilizator, tvar za taloženje i filtraciju. Halal
Netopljivi polivinilpirolidon Sintetski stabilizator. Halal Ograničena upotreba, u proizvodnji dijetetskih namirnica i sladila i dr.
Škrob oksidirani. Prirodni zgušnjivač. Halal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
Monoškrobni fosfat Prirodni zgušnjivačHalal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Diškrobni fosfat esterificirani Prirodni zgušnjivač. Halal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Diškrobni fosfat fosfatizirani Prirodni zgušnjivač Halal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Diškrobni fosfat acetilirani Prirodni zgušnjivač i stabilizator. Halal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Acetilirani škrob - Prirodni zgušnjivač i stabilizator. Halal. Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
Acetilirani diškrob adipat. Prirodni zgušnjivač i stabilizato. Halal,Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Hidroksipropil škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje.Halal, Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Hidroksipropil škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje.Halal, Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Natrijev oktenil jantarat - škrob Prirodni zgušnjivač i sredstvo za želiranje. Halal, Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza
Acetilirani oksidirani škrob - Prirodni zgušnjivač. Halal. Mešbuh, ukoliko je proizveden iz genetski promijenjenog kukuruza.
Etilni alkohol Pomoćna tvar u procesu proizvodnje.Haram
Glicerintriacetat (Triacetin)
Propan-1,2-diol (Propilen glikol)