Skoči na glavni sadržaj
Halal seminar Split

Veliki potencijal halala za razvoj turizma i rast gospodarstva

Danas je u HGK – Županijskoj komori Split održan seminar Uspješnost primjene halal certifikata na međunarodnom tržištu. Seminar je održao Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, koji je uz ŽK Split bio organizator seminara.

''Seminar je nastavak dugogodišnje kvalitetne suradnje ŽK Split i Centra na informiranju poslovnih subjekata o halal certifikatu, čije uvođenje uvelike pridonosi privlačenju turista s halal zahtjevima i posljedično razvoju turizma, ali i jačanju izvoza, privlačenju investicija te postpandemijskom oporavku'' istaknuo je predsjednik HGK - ŽK Split Joze Tomaš, kojemu je kao dugogodišnjem turističkom djelatniku ova tematika itekako bliska.

Dugonjić je uvodno pojasnio pojam halala, koji uz ostalo prvenstveno znači 'dozvoljeno', njegovu primjenu u prehrani, kozmetici, farmaceutskoj industriji, turizmu i ugostiteljstvu te je predstavio sam postupak certificiranja.

''Halal tržište predstavlja sve značajniju tržišnu nišu i nije svedeno na geografsku, kulturnu niti vjersku dimenziju te halal industrija i tržište kontinuirano rastu bez obzira na pandemiju'', rekao je Dugonjić. Da halal tržište treba promatrati globalno, govori primjerice i podatak da se smrznuti burek iz Hrvatske plasira i jako dobro prodaje u Australiji.

U Hrvatskoj su do sada halal certificirani poznati prehrambeni brendovi i hotelski lanci, kao i proizvodi i usluge farmaceutske i kozmetičke industrije, ali i obrazovne ustanove.

Posebno je značajna uloga halala u turizmu te se u Hrvatskoj već desetak godina radi na razvoju halal turizma. Prema Dugonjićevim riječima, istraživanje provedeno među nositeljima certifikata pokazuje da je kod 50 posto njih s certifikatom došlo do povećanja broja noćenja/dolazaka gostiju od 1 do 5 posto, a kod nešto više od 31 posto do povećanja od 5 do 15 posto.

Kakva su praktična iskustva s uvođenjem halal certifikata, kako to izgleda u stvarnim situacijama te kako teče postupak dobivanja certifikata i kasnije provođenje zahtjeva, nazočnima je približio Mario Baras iz hotela Le Meridien Lav, koji je certifikat dobio 2018. godine.

''Prvenstveni cilj nam je bio da se približimo našim gostima i da ih bolje razumijemo, postupak nije kompliciran i danas smo dobro uhodani i prepoznati u ovom segmentu'', rekao je Baras, dodavši da ljeti dnevno imaju do pet obitelji sa zahtjevima za halal.

Potrebne informacije i znanja o halalu nalaze se na jednom mjestu u knjizi Aldina Dugonjića "Halal – standard po mjeri čovjeka", koja je također predstavljena u sklopu seminara.

 

Izvor i foto: Turizmoteka/HGK ŽK Split

Oznake